Mirta

06:40:00 Fb 0 Comments


Bobice mirte žvaču se za poboljšanje teka, od njih se pripremaju tinkture za ispiranje usta i izrađuju ljekovite masti, a čaj od listova služi za liječenje bolesti dišnih puteva


Mirta (Myrtus commu­nis) djeluje antiseptički, zbog čega je učinkovita u liječenju problema dišnog sustava i probavnog trakta. Katkad se rabi i u liječe­nju infekcija mokraćnog sustava i spolnih organa. Zahvaljujući ublažujućim i ljekovitim svojstvima, mirta se preporučuje u liječenju infekcija kože, kao što su čirevi i pristići, a eterično ulje vrlo učinko­vito ubija uši. Eterično ulje mirte je žuto, a na kožu se nanosi razrijeđeno s dru­gim uljima. Djelotvorno je protiv virusa i upala, a rabi se za inhalacije, kupke i masaže.

Plodovi mirte sadrže mnogo tanina i rabe se za liječenje tegoba sa zubnim mesom, sluznicom usta, grla i jezika. Vrlo popu­larna ljekovita mirisna vodica “eau de myrthes” proizvodi se u Francuskoj i rabi za njegu kože. Kod nas se od bobica mirte pravi rakija, a u nekim se krajevima bobice žvaču za poboljšavanje apetita jer se smatra da potiču rad probavnog sustava. Nova istraživanja pokazuju da bi mirta mogla biti učinko­vita u liječenju dijabetesa jer može smanjiti visoku razinu šećera u krvi.

Mirta se uzgaja iz sjemena ujesen pomoću mladih biljaka iz rasadnika ili dr­venih reznica uzetih u ljeto kojima najbolje odgovara zaklonjeno mjesto. Zemlja treba biti neutralna ili lužnata te dobro drenirana. Listovi mirte beru se u pro­ljeće. Od njih se priprema čaj koji pomaže u liječenju problema dišnih puteva. Priprema se tako da se deset grama sušenih listova preli­je kipućom vodom i ostavi deset minuta. Oblozi čaja od listova mirte korisni su za liječenje čireva i prišteva. Bobice se beru u jesen.

Prije unutarnje upotre­be preparata od mirte treba se savjetovati s liječnikom ili fito- terapeutom jer neki sastojci mogu nadražiti probavni sustav. Ne preporučuje se tijekom trudnoće ili dojenja.


PROČITAJTE JOŠ:

Tinktura od mirte

Mast od mirte

0 komentari: