Miloduh

06:31:00 Fb 0 Comments


Zbog sposobnosti ublažavanja grčeva miloduh djeluje protiv kašlja, astme, bronhitisa te želučanih i crijevnih grčeva. Također je učinkovit protiv virusnih bolesti


Miloduh (Hyssopus offici­nalis) djeluje protiv grčeva pa je pogodan za liječenje kašlja, astme i bronhitisa. Također, smiruje grčeve u želucu, pospješuje bolji rad želuca te smiruje upa­lu sluznice želuca. Učin­kovit je i protiv proljeva, grčeva, bolova u crijevima te nadutosti i plinova. Povoljno djeluje na jetra i žučni mjehur. Miloduh je prije svega izvrsno sredstvo za iskašljavanje pa se preporučuje u lije­čenju kašlja te kod katara i bronhitisa. Pomaže kod prehlade i gripe, upale grla i grlobolje, peludne hunja- vice te općenito kod svih virusnih infekcija dišnih organa. Miloduh ima an- tiseptička, protugljivična i antivirusna svojstva. Pre­ma novijim istraživanjima, učinkovit je čak i protiv HlV-a, virusa koji izaziva sidu. Miloduh povisuje krvni tlak i potiče znoje- nje, što daje organizmu energiju i jača ga u borbi protiv kroničnog umora. Jača živce te pomaže kod nervoze, depresije i nape­tosti. U vanjskoj primjeni oparak od listova može se upotrijebiti u liječenju modrica i bolova u miši­ćima. U liječenju masnica upotrebljava se i ulje koje se utrljava u bolna mjesta. Korisna je pomoć kod ekcema, svrbeža kože i vlasišta te uboda i ugriza kukaca. Miloduh se bere u početku razdoblja cvatnje, a potom suši. Da biste uzgojili miloduh, posijte sjeme u proljeće u dobro dreniranu, neutralnu do lužnatu zemlju. Najviše će mu odgovarati sunčani položaj. Dobro gaje saditi uz kupusnjače jer tjera leptire kupusare te potiče rast brolcule i korabe. Ta­kođer, tjera štetnike poput gusjenica, uši i puževa. Poput lavande, vrećice milo duha u ormaru tjeraju moljce.

Budući da miloduh povisuje krvni tlak, ne bi ga smjeli uzimati ljudi koji pate od povišenoga krv­nog tlaka. Nije preporuč­ljiv djeci i trudnicama.

PROČITAJTE JOŠ:

Ulje od miloduha

Med protiv kašlja


0 komentari: