Medvjetka

06:20:00 Fb 0 Comments


Izrazito učinkovit lijek protiv upala mjehura i mokraćovoda, a najučinkovitija je ako joj se doda malo sode bikarbone. Medvjetku ipak ne treba uzimati u prevelikim količinama


Medvjetka (Arctostahylos uva-ursi) potječe sa sjevera Europe, a Islanđani, La- ponci i Finci upotrebljava­ju je od davnina. Mnogo­brojna novija istraživanja pokazala su da aktivni sastojci medvjetke djeluju kao vrlo snažni antibiotici. Već je dugo poznato kako je medvjetka vrlo učinko­vita u liječenju infekcija mokraćnog trakta kao što su, primjerice, cisti­tis i upala mokraćovoda (uretritis), čireva izazvanih bakterijom Staphylococcus aureus te trovanja hranom i proljeva. U borbi protiv bakterija koje su uzroč­nici mokraćnih infekcija medvjetka je znatno učin­kovitija kad je mokraća više lužnata nego kisela. Stoga se tijekom liječenja preparatima medvjetke preporučuje prehrana koja sadrži mnogo svježeg voća i povrća, a samo male količine mesa i mliječnih proizvoda.

Drugi način postizanja lužnatosti jest uzimanje sode bikarbone. Crvene brašnaste bobe su jestive, no okus im je trpak i opor, pa se rijetko jedu sirove. Češće se suše. U Norveškoj ih melju i miješaju s brašnom za kruh. Medvjetka je niski, polegnuti i puzeći zimzele­ni grm s vrlo razgranatom stabljikom koji naraste od 20 do 50 cm.

Može doživjeti i više od 100 godina. Raste veći­nom po svjetlijim borovim planinskim šumama, po vrištinama, sunčanim i kamenitim obroncima te među grmljem. Budući da se listovi medvjetke često skupljaju u ljekovite svrhe, postoji opasnost da se ova biljka u nekim područjima potpuno istrijebi.

Stoga ju je bolje uzgojiti - iz sjemena u jesen ili iz reznica u ljeto. Dobro će uspijevati na sunčanu ili blago sjenovitu mjestu.

Čaj od medvjetke ne smije se piti dulje od tjedan dana. Dopušteno je samo pet kura na godinu. Nije preporučljiv trudnicama, !' dojiljama i bubrežnim bolesnicima. Tijekom liječenja urin poprima crvenkastu boju, noto je dokaz da čaj djeluje. Kod djece I ljudi osjetljiva želu­ca može izazvati bolove u želucu i povraćanje. U tim slučajevima zamjenjuje se listovima brusnice.


PROČITAJTE JOŠ:

Čaj protiv infekcije mokraćnih putova

Mješavina protiv upale mjehura

0 komentari: